Sunday, April 22, 2012

Nasihat buat mereka yang diberi ujian oleh Allah

Assalamualaikum wbt..

Allah SWT menguji hamba-hamba Nya sama ada hamba tersebut mampu menghadapi ujian itu dengan sabar atau pun tidak.....juga sebagai kayu pengukur kepada tahap kesabaran kita.....

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sungguh aneh bagi seseorang mukmin itu, seluruh keadaan yang menimpa dirinya dianggap sebagai suatu kebaikan bagi dirinya. Keadaan seperti ini tidak akan ditemui pada sesiapapun kecuali seorang yang beriman. Jika dia mendapat kesenangan lalu dia bersyukur, maka perkara itu akan mendatangkan kebaikan bagi dirinya. Jika dia mendapat kesusahan lalu dia bersabar, maka perkara itu akan mendatangkan sebuah kebaikan bagi dirinya.” (Hadis riwayat Imam Muslim di dalam Sahihnya)

Ujian yg diturunkan juga adalah salah satu cara utk kita mendekatkan diri kepada Nya....manusia selalu lupa dan leka sehingga jarang utk bersyukur dan mengingati penciptaNya...

Selain itu,ujian juga adlh jalan utk menghapuskn dosa yg telah dilakukan....spt mana sabda Rasulullah SAW “Tidaklah seorang Muslim ditimpa sakit melainkan dengannya Allah akan menggugurkan kesalahannya seperti daun pohon yang berguguran.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari di dalam Sahihnya)

p/s: kepada sesiapa yang diberikan sakit oleh Allah SWT itu sedarlah bahawa Allah sedang menguji ada. Maka teruslah bersabar disamping berusaha untuk mendapatkan kesembuhan. InsyaAllah akan beroleh kesembuhan dariNya..

1 comment:

 1. KENAPA AKU DIUJI?
  Surah Al-Ankabut ayat 2-3
  Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

  KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
  Surah Al-Baqarah ayat 286
  Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
  ketika nikmat(ujian) Allah datang menghampiri kita.

  beruntunglah bagi seorang Muslim itu, jika diberi ujian ia bersabar dan jika diberi nikmat ia bersyukur

  BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
  Surah Al-Imran ayat 200
  Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.
  Surah Al-Baqarah ayat 45
  Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',

  APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
  Surah At-Taubah ayat 111
  Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.

  Tetap semangat menghadapi kehidupan ini yaaa..!!

  ReplyDelete